Nieuws

 • 24 dec - Elize's vierde rijles!

  Terug naar nieuws pagina

  24-05-11 - Verlaging minimumleeftijd theorie-examen bromfietsrijbewijs vervroegd

  Al vanaf 15 juni 2011 wordt het voor jongeren van 15,5 jaar mogelijk om hun theorie-examen bromfietsrijbewijs aan te vragen. Op verzoek van de rijschoolbranche heeft minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) besloten de minimum leeftijd vijf maanden eerder dan gepland van 16 naar 15,5 te verlagen.

  Per jaar doen 50-000 mensen theorie-examen voor de bromfiets. Binnen twee tot drie weken wordt vervolgens het praktijkexamen afgelegd. De minimale leeftijd voor het praktijkexamen is en blijft 16 jaar. Omdat er in de branche wordt gewerkt met reserveringen op naam (theorie- en praktijkexamenblokken worden binnen drie weken op naam van de kandidaat gereserveerd) en ongeveer 50 procent zakt voor het theorie-examen, leidt dit tot lege plekken, onkosten en wachttijden bij het CBR. Met de verlaging van de leeftijd naar 15,5 jaar, krijgen jongeren een half jaar langer de kans om te slagen voor hun theorie. Hierdoor kunnen praktijkexamens beter worden gepland.

  De verlaging van de leeftijd theorie-examen bromfiets (rijbewijs AM) stond gepland in de nazomer, met de inwerkingtreding van de wet- en regelgeving 'Begeleid Rijden'/ '2toDrive'.

  Terug naar nieuws pagina