Nieuws

 • 24 dec - Elize's vierde rijles!

  Terug naar nieuws pagina

  07-07-11 - Glaasje op, tóch rijden?

  Het CBR zoekt mensen die met een glaasje op een auto willen besturen. Dat is nodig voor een nieuwe film, die wordt gebruikt in een cursus voor mensen die onder invloed van alcohol hebben gereden. De film wordt tijdens de cursus ingezet om duidelijk te maken welke effecten alcohol heeft op de rijvaardigheid. Opnames voor deze film worden gemaakt in het weekeinde van 20 en 21 augustus op het oefenterrein van de politieacademie in Ossendrecht.

  Geïnteresseerden kunnen meer informatie krijgen via jasper@blikopdeweg.nl of via tel.nr. (055) 538 6666.

  Meteen aanmelden kan ook via de website van Blik op de weg. Voorwaarden zijn: beschikking over een B-rijbewijs, alcoholervaring en bereidheid om in een vooraf gestelde tijd een bepaalde hoeveelheid alcohol te drinken. Voor de deelnemers zijn er uiteraard geen kosten aan de deelname verbonden en zij ontvangen bovendien een etens- en reiskostenvergoeding

  Vanzelfsprekend is er uitstekende begeleiding tijdens de opnames voor de film. De veiligheid van de proefpersonen wordt gegarandeerd door de aanwezigheid van verpleegkundigen. Alles wordt gefilmd op een afgesloten en beschermd terrein en elke 'bewust beschonken bestuurder' wordt tijdens de ritten begeleid door een gediplomeerd instructeur. De auto's die worden gebruikt, zijn voorzien van dubbele bediening, zodat tijdig ingegrepen kan worden als het toch mis dreigt te gaan.

  De dubbele bediening is hard nodig, want de effecten van alcohol op de rijvaardigheid zijn namelijk groot. Zo vermindert het reactievermogen al na een paar glazen alcohol en bij veel drinken treden zaken op als verminderd zicht en het fout inschatten van situaties. Desondanks zijn er nog steeds veel mensen die met alcohol op gaan rijden. Het gevolg daarvan is dat er per jaar ongeveer 200 mensen in het verkeer overlijden, als gevolg van alcohol in het verkeer.

  Verkeersgebruikers die door de politie worden aangehouden tijdens het rijden met te veel drank op, kunnen naar een verplichte cursus worden gestuurd. Deze educatieve maatregel (LEMA en EMA) wordt uitgevoerd door het CBR. Deze educatieve maatregelen zijn uitsluitend bedoeld om de verkeersveiligheid te vergroten. Tijdens de cursussen wordt getoond wat de risico's zijn van alcohol en verkeersdeelname en vooral wat je moet doen om te voorkomen dat je gaat drinken en rijden.

  Een van de instrumenten die tijdens deze cursussen wordt ingezet is de nieuw te maken film, waarvoor proefpersonen nodig zijn. Op een ontspannen manier werken de deelnemers mee aan een serieus onderwerp!

  Terug naar nieuws pagina